BLOG OKTOBER 2024: TEAM SPOTLIGHT – MARLEEN VAN VLIET

Met een sportachtergrond om u tegen te zeggen EN een bak ervaring in (leiderschap) coaching is het logisch dat we bij COMMIT in onze handjes knijpen met Marleen van Vliet, onze coach met grote doelen in het vizier.

Van prestatiedrang naar passie
In mijn functie als coach bij COMMIT kan ik mijn beide passies combineren: sporten/bewegen en leden trainen eigenaarschap te nemen over hun eigen leven. Sport heeft altijd een centrale rol gespeeld in mijn leven. Al van jongs af aan voelde ik de energie en voldoening die beweging me gaf. Wat begon met judo op landelijk niveau groeide al snel uit tot een intensieve sportcarrière. Ik roeide zelfs zeven keer per week in een Vrouwen 8+ en vond steeds opnieuw de drive om beter te worden. Lange tijd zag ik sport vooral als een manier om te presteren, om constant te groeien en grenzen te verleggen. Maar later leerde ik een andere kant van sport waarderen: het plezier, de verbondenheid en de kracht van een community.

Deze prestatiedrang nam ik mee in mijn professionele carrière. Na mijn studie startte ik een Internationaal Management Traineeship bij Philips, waar ik grote projecten leidde in Singapore en Oost-Europa. Tijdens deze tijd viel het me op hoe onnatuurlijk de kantooromgeving vaak is: lange dagen zittend achter een bureau, weinig daglicht en een overvloed aan taartjes en snacks. Het werd me duidelijk dat fit blijven iets is waar je bewust voor moet kiezen, zeker in een veeleisende werkomgeving.

Als Leiderschapstrainer richtte ik me op het trainen van persoonlijk leiderschap bij bedrijfsleiders, maar merkte ik dat het fysieke aspect vaak achterbleef. Juist de combinatie van mentale en fysieke fitheid is zo krachtig! En dat is wat ik bij COMMIT heb gevonden: een plek waar lichaam en geest samenkomen om mensen écht verder te helpen.

Coaching
Mijn coachingstijl is straight to the point, met veel eigen verantwoordelijkheid, maar ook met een flinke dosis hart, speelsheid en empathie. Er is ruimte voor gevoel, maar soms is het ook gewoon niet lullen maar poetsen. Iedereen heeft kracht in zich, ook al is die soms moeilijk te vinden. Wanneer iemand moeite heeft om doelen te bereiken, probeer ik ze te helpen die kracht te herontdekken. "Wanneer in je leven was je eerder krachtig en gemotiveerd?" Vaak ligt daar de sleutel om opnieuw vooruit te komen.

Qua methodieken haal ik inspiratie uit diverse filosofieën zoals Straight-Line Leadership, mindset coaching, NLP en Transformational Leadership. Het gaat erom een stevige basis te creëren, maar wel met een holistische aanpak. Ieder traject is maatwerk, want iedere persoon heeft een andere hulpvraag. De basis is meestal dat 'jouw waarom' groot genoeg moet zijn om te ontwikkelen. Maar van dag tot dag kun je jouw doelen gemakkelijk uit het oog verliezen door de dagelijkse drukte. Als coach zorg ik ervoor dat je jouw volledige potentie benut door je te vertellen dat je groter kan gaan denken. Voor mij is het leukste om jouw potentieel te erkennen en te laten benutten.

I AM
Waar ik bij COMMIT blij van word, is het enthousiasme rondom het nieuwe "I AM"-traject. Leden stappen vol energie en motivatie in, en dat is precies waar ik het voor doe. Bij COMMIT zie ik veel leden die werken aan mentale doelen zoals perfectionisme overwinnen, slagvaardiger worden en het stellen van prioriteiten. Maar er zijn ook genoeg fysieke doelen, zoals spiermassa opbouwen, vetverlies en afvallen. Het is inspirerend om mensen te zien groeien, zowel fysiek als mentaal. Het voordeel is dat ze na het doorlopen van het I DO traject al een goede basis hebben, maar zichzelf nog verder willen ontwikkelen en hun voortgang willen borgen. Daar gaat mijn coaching hart natuurlijk sneller van kloppen!

Blijf leren
Voor de komende jaren heb ik een duidelijk doel: ik wil 500 mensen bereiken met de I AM-programma's. Ik geloof sterk in de kracht van deze trajecten en zie dagelijks de impact die ze hebben op de levens van onze leden.

Voor mensen die overwegen om een coach in te schakelen, heb ik een belangrijke tip: "Wanneer je ín het potje zit, kun je niet op het label kijken." Een coach ziet dingen in jou die je zelf vaak niet opmerkt. Ook ik word gecoacht en blijf leren. Coaching is een katalysator voor groei op alle vlakken in je leven, zonder dat het zweverig hoeft te zijn. Sterker nog, bij ons houden we het juist praktisch en down-to-earth. En wat ik fijn vind, is dat tegenwoordig veel werkgevers coachingsprogramma’s vergoeden, dus het is zeker de moeite waard om dit uit te zoeken. Want stilstand is helaas vaak achteruit achteruitgang en we heten niet voor niets COMMIT.

Hopelijk tot snel in een van onze trajecten of lekker tijdens het sporten in de club!

"Een goede coach laat je zien wie je kunt zijn in plaats van wie je bent"