Blog Maart 2023: Who run the world? GIRLS!

Who run the world? GIRLS! Maar hoe houden we dat vol in goede gezondheid, dames? COMMIT. neemt je mee!

In het kader van Internationale Vrouwen Dag op 8 maart zet COMMIT graag de powervrouwen bij onze health clubs in het zonnetje. Want hoewel vrouwen een kleine 40% van ons klantenbestand opmaken, zien wij ook dat juist onze vrouwelijke leden vaker deelnemen aan onze small group trainingen en ons I DO traject van 12 weken. Maar trainen vrouwen dan ook anders dan mannen? Met andere doelen? COMMIT zoomt in op gezondheid onder de dames!

Verschillen tussen mannen en vrouwen
Dat de lichaamsopbouw van vrouwen en mannen verschilt, is voor iedereen wel duidelijk. Maar betekent dat dan ook dat bepaalde trainings- of gezondheidsdoelen niet realistisch zijn voor vrouwen? Er zijn vaak nog vooroordelen en/of misvattingen over kracht, gezondheid en capaciteit van sportende vrouwen. Maar gelukkig is de tijd dat vrouwen met roze dumbbells verscholen in een hoekje stonden te trainen in het verleden. Zag je vroeger de dames vaker bij onze cardio- apparatuur, tegenwoordig weten ze allemaal ook de weg te vinden naar o.a. de cable crossover. Want met een juiste manier van trainen kunnen vrouwen net zoveel spiergroei realiseren als mannen. Hoewel vrouwen minder spiermassa hebben dan mannen is de relatieve groei van spiermassa voor beide geslachten nagenoeg gelijk. En als je met sterke spieren bepaalt je hoe je lichaam eruitziet, dan valt er met krachttraining voor de dames veel winst te behalen!

- Behind every successful woman is herself -


Naast de fysieke verschillen zijn er natuurlijk ook nog hormonale verschillen tussen mannen en vrouwen.  Denk hierbij aan het effect van oestrogeen op het herstel van cellen en (spier-)eiwitten. Oestrogeen voorkomt spierverlies, maar helpt ook bij spierherstel. Daarnaast verhoogt het de stofwisseling en   hebben vrouwen een betere zuurstoftoevoer. Stoffen die verantwoordelijk zijn voor verzuring, bijvoorbeeld na een intensieve workout, worden bij vrouwen beter afgevoerd. Minder (lang) spierpijn? Dat klinkt ons goed in de oren! Maar het ultieme doel is natuurlijk om gezond ouder te worden… 

 

Goede gezondheid van vrouwen?
Uit recent onderzoek van het CBS blijkt dat de gemiddelde levensverwachting bij geboorte voor mannen bijna 80 jaar is en voor vrouwen ruim 83 jaar. Maar de levensverwachting in goede gezondheid is voor mannen en vrouwen ruim 65 jaar. Hoewel vrouwen gemiddeld dus langer leven dan mannen, brengen ze meer jaren door in minder goede gezondheid. 

Maar hoe meet je een goede gezondheid en wat houdt dat dan in? Een aantal criteria dat gebruikt wordt richt zich op bijvoorbeeld hoe goed/scherp je nog kunt zien, maar ook andere fysieke factoren worden meegenomen. Kun je 400 meter aan een stuk lopen zonder stil te staan en/of kun je een voorwerp van 5 kilo 10 meter dragen (bijvoorbeeld een volle boodschappentas)? Beweging, conditie en kracht worden dus op de lange termijn net zo belangrijk gemeten als zicht en gehoor. 

Om deze reden is ook onlangs vanuit het WHO (wereld gezondheidsorganisatie) een officiële richtlijn uitgegeven hoeveel beweging nodig is om gezond te blijven. Voor volwassenen ligt het advies op 75 tot 150 minuten intensieve beweging per week, verspreid over verschillende dagen. Hiernaast dient men minstens tweemaal per week bot- en spierversterkende activiteiten te doen en veel/langdurig stilzetten te vermijden. Deze richtlijn is uiteraard een algemeen advies en er wordt sterk aangeraden om dit als het absolute minimum te beschouwen: hoe meer, hoe beter als het om beweging gaat.

 

En vergeet niet dat bewegen natuurlijk niet alleen invloed op je fysieke en mentale gezondheid heeft. Daarom wordt er tegenwoordig ook ruimschoots aandacht besteed aan je sociale gezondheid; ons vermogen om zinvolle relaties op te bouwen met anderen. Elke vorm van lichaamsbeweging stimuleert de productie van endorfines in je hersenen. Als we dit in aanwezigheid van anderen ervaren, versterkt dit de band die we met anderen voelen. Socializen is gezond! En wellicht ook een verklaring waarom we bij COMMIT vaker vrouwen aantreffen in onze ‘small group trainingen’ en I DO-trajecten. 

 

Hoe dan ook zetten onze trainers en coaches bij COMMIT deze maand onze vrouwelijke leden graag extra in het zonnetje. Dus heb je hulp nodig bij het opstellen van een persoonlijk trainingsschema? Of wil je met het oog op de toekomst meer advies over onze specifieke supplementen? Vraag je trainer ernaar en zij (of hij) helpt je graag verder de beste versie van jezelf te worden. Nu en later…stay committed!



"Beweging biedt ons plezier, identiteit, verbondenheid en hoop"